ZŠ ŠMERALOVA 25


Prejsť na obsah

Hlavné menu:


Škol. rok 2010/2011

NAPÍSALI O NÁS

28.6.2011 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
PROJEKT RODIČIA ČÍTAJÚ, DETI TVORIA ZAUJAL

_______________________________________

Projekt Rodičia čítajú, deti počúvajú a tvoria prebieha v tomto školskom roku v Zákaldnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove, kde ho tretiaci z tried pre mimoriadne intelektovo nadané deti prijali s otvorenou náručou.
Potreba hlasného čítania je v mladšom školskom veku rovnako potrebná ako čítanie rozprávok, či najnovšie vedenie rozhovoru s deťmi v ranných štádiách vývoja ich reči. Tento aspekt bol hlavnou myšlienkou pri vytvorení projektu čítania, do ktorého sa zapojili rodičia, ako aj osobnosti kultúrneho a spoločenského života.
Úlohou "návštevy" je prečítať deťom časť (úryvok) knihy, ktorá je zaradená do projektu a následne žiaci samostatne pracujú s textom, s pracovným listom, či vytvárajú ilustrácie k príbehom, spracúvajú charakteristiku osôb, opisujú odohrávaný dej a v neposlednom rade píšu aj úvahy na zvolené témy súvisiace s knižnou publikáciou.
Na začiatku každej "čítacej" hodiny sú žiaci oboznámení formou prezentácie so životom autora (spisovateľa), jeho najvýznamnejšími dielami, knihou samotnou, ale aj spoločenským vývinom v čase vzniku knihy.
Do projektu sa okrem starších žiakov a rodičov (p. Čorejová, p. Macková...) dosiaľ zapojili: Martin Husovský (spevák hud. skupiny Komajota), Janette Langová (poslankyňa MZ v Prešove, vedúca Kancelárie Krajského školského úradu v Prešove) a Klaudia Košalová (vysokoškolská pedagogička Pedagogická fakulta PU Prešov).
Projekt pokračuje do konca školského roka a privítame medzi nami ešte niekoľko osobností, o ktorých aktivitách budeme, samozrejme, informovať v závere projektu, ktorého organizátorom je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

____________________________________________________

31.5.2011 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
PREŠOVSKÉ NADANÉ DETI PREZENTOVALI

_______________________________________

V jedálni základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa minulý týždeň uskutočnilo školské kolo prezentácie ročníkových prác žiakov z tried pre mimoriadne intelektovo nadaných žiakov.
Tohtoročné školské kolo sa nieslo v znamení noviniek, ktoré sme pripravili pre našich žiakov - výhercov triednych kôl. V porote sa tento krát objavili nielen zástupcovia spomedzi žiakov a učiteľov, ale aj doktorandka Mgr. Lenka Regrutová z Katedry komunikačných a mediálnych štúdií FF PU v Prešove (predsedkyňa poroty).
Prezentácie žiakov obohacovali Power pointové prezentácie, rôzne grafické práce, či pripravené modely. Rôznorodosť tém ročníkových prác upútala všetkých porotcov, ako aj publikum zložené zo žiakov I. stupňa týchto tried.
porota mala veľmi ťažkú úlohu pri zvažovaní udeľovania bodov na základe hodnotiacich hárkov a kritérií, medzi ktoré patrila komunikácia, zrozumiteľnosť prednesu (tempo, rýchlosť), intonácia reči, kontakt s poslucháčmi - spätná väzba, neverbálna komunikácia (gestá, mimika, posturika), grafické spracovanie...
Víťazom Školského kola prezentácií ročníkových prác - žiaci I. stupňa sa stal žiak 3.C triedy Tomáš Čorej (téma: Včely). Druhé miesto obsadil druhák Branislav Košč (téma: Zaujímavosti Egypta) a tretí skončil žiak prvého ročníka Samuel Bak (téma: Kapor obyčajný).
Víťaz bude reprezentovať školu v celoslovenskom kole prezentácií ročníkových prác, ktoré sa uskutoční v júni 2011 na pôde Pedagogickej fakulty PU v Prešove. Organizátorom celoslovenského kola je Základná škola na Šmeralovej ulici, ktorá ako prvá začala organizovať tieto podujatia od minulého školského roka. Na tomto podujatí sa stretnú žiaci tried pre nadané deti z celého Slovenska a okrem prezentácií nadviažu kontakt so svojimi rovesníkmi.
Školské kolo pokračovalo 27. mája, tentokrát prezentáciami žiakov II. stupňa. Informácie o školskom kole nájdete aj na webstránke školy www.zssmeralpo.edu.sk alebo stránke nadaných detí www.nadanedieta.sk.

____________________________________________________

27.5.2011 | PREŠOVSKÝ KORZÁR / VIERA VARGOVÁ
ŽIVOT NÁS BAVÍ: BOLI U FOTOGRAFKY AJ V PARLAMENTE

_______________________________________

Deti z celého Slovenska, vrátane Prešovčanov, sa stretli v Bratislave, kde spolu navštívili parlament aj fotografku Lollu Fukári, ktorá im dala rýchly kurz fotografovania.
Vyše 40 žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska, vrátane Prešovčanov, sa pred pár dňami vybrali na výlet do Bratislavy.
Prvou ich zastávkou bolo miesto, kde sa pripravujú rôzne celoslovenské súťaže a testy.

Preskúmali tam všetky kancelárie
Prešovčanke Salome Harvanovej sa to veľmi páčilo:"Preskúmali sme všetky kancelárie a porozprávali sa s ľuďmi, ktorí pre nás pripravujú vedomostné súťaže. Často ich riešimev školách. Mnohých zaujali aj logické úlohy a spôsob vyhodnocovania, objasnili nám, ako to celé funguje."

Poslanec im vysvetlil ako funguje politika
Žiaci počas výletu do hlavného mesta mohli stretnúť aj poslancov Národnej Rady SR. "Boli sme sa pozrieť v parlamente. Zúčastnili sme sa aj besedy s jedným poslancom, kde nám boli vysvetlené viaceré otázky týkajúce sa súčasnej politickej scény, ale aj to, ako sa v parlamente prijímajú zákony," povedal ďalší z Prešovčanov Lukáš Hambálek.

Po rýchlokurze prišlo na rad fotenie
Jednou zo zastávok výletníkov bola aj návšteva fotoateliéru vynikajúcej fotografky Lolly Fukári, ktorá je zároveň porotkyňou celoslovenskej internetovej fotosúťaže FOD. "Dala nám rýchlokurz fotenia a urobili sme si spolu aj zopár fotiek," dodal Hambálek.

____________________________________________________

24.5.2011 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
SKVELÝ DEŇ V BRATISLAVE

_______________________________________

Vyše 40 žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska sa v pondelok, 23. mája, zúčastnilo výletu do Bratislavy. Medzi žiakmi nechýbali ani početná prevaha žiakov zo ZŠ na Šmeralovej ulici v Prešove, ktorí si výlet pochvaľovali.
V skorých ranných hodinách sme "vyštartovali" z Prešova - smer Bratislava. Prvou našou zastávkou bolo miesto, kde sa pripravujú rôzne celoslovenské súťaže a testy - spoločnosť EXAM testing. Preskúmali sme všetky kancelárie a porozprávali sa s ľuďmi, ktorí pripravujú a tvoria pre nás vedomostné súťaže, do ktorých sa zapájajú počas roka aj naši žiaci.
Mnohých z nás zaujali aj logické úlohy, spôsob vyhodnocovania, systém kontroly a v neposlednom rade všetky informácie, ktoré nám objasnili ich zmysluplnú prácu. Zároveň sú aj tvorcami časopisu DOBRÁ ŠKOLA, ktorý je podľa slov redaktorky Bibiany Zelinovej písaný nepriamo aj pre žiakov. Práve vďaka nej a tiež Vladimírovi Burianovi sme sa mohli zúčastniť tejto exkurzie obohatenej aj o občerstvenie.
Národná rada Slovenskej republiky - to bolo druhá zastávka nášho výletu. V úvode exkurzie sme sa stretli s prešovským poslancom Ondrejom Matejom. Oboznámení s fungovaním NR SR a množstvom informácií sme počas besedy dostali priestor na otázky, ktoré nemali konca kraja. Žiaci sa aktívne zaujímali o názory pána poslanca Mateja na množstvo tém - napr. rozdelenie Československa, spoluprácu s poslancami iných politických strán, demokracia, ale aj témy aktuálnych spoločenských problémov či platov poslancov. Potom nasledovala prehliadka priestorov parlamentu, história parlamentarizmu na Slovensku, informácie o štátnych symboloch, pravidlách prijímania zákonov, ale aj pohľad z balkóna nad rokovacou sálou, ktorý deti zaujal.
Predposlednou zastávkou bola návšteva fotoateliéru vynikajúcej fotografky a porotkyne celoslovenskej internetovej fotosúťaže FOD. Lolla Fukári nás privítala, vyfotografovala deti v skupinkách, vysvetlila dôležitosť fotografie a všetky aspekty súvisiace s fotografovaním a ponúkla deťom pohostenie, ktoré v tej chvíli všetkým padlo vhod.
Voľný čas strávili deti v bratislavskom nákupnom centre AVION, kde sa najedli a nakupovali darčeky pre svojich rodičov, súrodencov a kamarátov.
Cesta domov bola opäť dlhá a okrem pozerania filmu, sme si v autobuse pospali, ba niektorí aj poplakali za úžasnými spomienkami na Bratislavu.
Výlety do Bratislavy majú od minulého roka (a veríme, že budú mať) tradíciu. Napokon aj tohtoročný výlet sa mohol uskutočniť vďaka celoslovenskej súťaže Fotografia Očami Detí a projektu mladyfotograf.sk, prostredníctvom ktorého organizujeme rôzne výlety a akcie pre žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska. Organizátorom týchto projektov je sabinovské Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v spolupráci s Ústavom informácií a prognóz školstva.

____________________________________________________

21.5.2011 | PREŠOVSKÝ KORZÁR / VIERA VARGOVÁ
ŽIVOT NÁS BAVÍ: UČILI SA V PRÍRODE

_______________________________________

Učiť sa dá zábavne a nielen v škole. Práve preto sa učitelia zo ZŠ Šmeralova v Prešove rozhodli vziať svojichžiakov do Školy v prírode. Deťom sa to mimoriadne páčilo.
Žiaci prvého stupňa zo Základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa pred pár dňami zúčastnili Školy v prírode v Demänovskej doline. Prvou zastávkou bolo múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši.
Najviac ich zaujala expozícia o hokejistoch
Žiaci sa vizuálne aj formou prednášky zoznámili s kapitolami z histórie Liptovského Mikuláša, rodným domom Rázusovcov, ale aj Mikulášskou mučiarňou. Deti však najviac zaujala expozícia "História a súčasnosť hokejového klubu Old Boys Liptovský Mikuláš", ktorú zriadili pracovníci múzea pri príležitosti MS v hokeji," povedal učiteľ Ľuboš Lukáč.

Boli v jaskyni, na turistike, tancovali aj relaxovali
Žiaci absolvovali prehliadku Demänovskej jaskyne slobody, nenáročnú turistiku, no aj športové hry, diskotéku, relax v bazéne, pyžamovú párty, futbalový turnaj. Deťom sa táto netradičná forma učenia zrejme mimoriadne páčila, pretože túto Školu v prírode okomentovali slovami:"Bola najlepšia".

____________________________________________________

15.4.2011 | PREŠOVSKÝ KORZÁR / VIERA VARGOVÁ
SPEVÁK Z KOMAJOTY ČÍTAL ROZPRÁVKY

_______________________________________

Líder a spevák populárnej prešovskej hudobnej skupiny Komajota Martin Husovský sa zapojil do projektu Rodičia čítajú deťom, tie počúvajú a tvoria. Svojou účasťou tak podporil žiakov z tried pre mimoriadne intelektovo nadané deti zo Základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove.
Tento netradičný projekt sa v Prešove koná aj 7. apríla. Jeho úlohou je čítanie s porozumením, ktoré deťom predvádzajú dospelí, ich rodičia, ale aj populárne osobnosti mesta Prešov. "Martin Husovský predstavil deťom knihu obľúbeného nemeckého spisovateľa Ottfrieda Preusslera Malá bosorka," informoval Ľuboš Lukáč, organizátor akcie.
Deti sa oboznámili s týmto spisovateľom. Pre Martina to bola zas veľmi príjemná, ale nie nová skúsenosť: "Sám mám doma malé dieťa, ktorému čítame s manželkou rozprávky, dokonca sme spolu s Katkou Koščovou urobili aj cédečko Uspávanky pre deti," povedal Martin Husovský. Sám bol veľmi prekvapený, ako ho deti počúvali: "Keď som začal čítať, nechápal som, ako všetci odrazu stíchli a počúvali ma. Bolo to milé."

____________________________________________________

4.4.2011 | www.pis.sk, PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
RODIČIA ČÍTAJÚ DEŤOM, TIE POČÚVAJÚ A TVORIA

_______________________________________

Potreba hlasného čítania je v mladšom školskom veku rovnako potrebná ako čítanie rozprávok, či najnovšie vedenie rozhovoru s deťmi v ranných štádiách vývoja ich reči. Do projektu "Rodičia čítajú deťom" sa zapojila aj prešovská Základná škola na Šmeralovej ulici, kde tento projekt bude prebiehať do konca školského roka.
Cieľom projektu je spestriť hodiny čítania žiakom nielen zavítaním zákonného zástupcu do triedy a predstavením svojho rodiča ostatným spolužiakom, ale v prvom rade čítanie "z úst dospelého", ktorý po dohode s triednym učiteľom predstaví časť knihy určenej deťom prečítaním ukážky. Modulácia hlasom, vystihnutie situácie, rešpektovanie osobitosti každej z rozprávkových postáv a ponorenie každého dieťaťa do deja knižnej publikácie, to všetko bude úlohou rodičov, ktorí sa na svoje "vystúpenie" musia zodpovedne pripraviť. Úlohou žiakov nie je len prosto, mechanicky počúvať, ale počúvať s porozumením a vnímaním špecifík každého z príbehov. Po vystúpení rodiča bude nasledovať práca žiakov, ktorí si na vopred pripravenom pracovnom liste vyskúšajú svoju pozornosť, ale aj fantáziu, písanie, doplňovanie slov/viet, vysvetľovanie cudzích slov, či ilustráciu a prozodické aspekty počutého.
Očakávaným "výsledkom" takto strávených hodín budú žiaci, ktorí rozumejú textu, spoznávajú nové príbehy, rodičov ostatných detí a v každom prípade nielen počúvajú, ale aj viac čítajú. Každý týždeň sa tak hodina "Čítania" stane pre malých tretiakov z tried pre mimoriadne intelektovo nadané deti zaujímavou a pestrejšou.
Prekvapenie na záver? Okrem rodičov sa projektu zúčastnia aj známe a populárne osobnosti nášho mesta.
O priebehu akcie (začíname 7. apríla 2011) "Rodičia čítajú deťom" vás budeme informovať prostredníctvom internetovej webstránky www.mladyfotograf.sk, ktorá zastrešuje daný projekt. Fotodokumentáciu, pracovné listy, reakcie detí a rodičov..... a ešte oveľa viac nájdete na spomínanej webstránke v priebehu apríla. Projekt mladyfotograf.sk je projektom sabinovského Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, ktoré pripravuje množstvo akcií pre deti zo Sabinova, Prešova a jeho okolia.

____________________________________________________

28.3.2011 | www.pis.sk, PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
DEŇ UČITEĽOV: VYHLASUJEME NAJUČITEĽOV PREŠOVA

_______________________________________

Pri príležitosti DŇA UČITEĽOV sme minulý týždeň vyhlásili súťaž NAJUČITEĽ MESTA PREŠOV. Do súťaže sa mohli hlasovaním zapojiť žiaci základných a stredných škôl, ako aj rodičia.
Dnes Vám predstavujeme výsledky tohto hlasovania - NAJUČITEĽOV MESTA PREŠOV.
Sme veľmi milo prekvapení veľkým počtom hlasov, ako aj hodnotením práce učiteľov najmä zo strany žiakov. Do súťaže sa zapojili prevažne žiaci /90% z celkového počtu hlasov/. Podľa počtu hlasov sme sa rozhodli vyhlásiť NAJUČITEĽOV v tomto poradí:

1. Ing. Ladislav ARENDÁČ /Stredná priemyselná škola strojnícka/
Spomedzi všetkých hodnotení vyberáme toto: "Navrhol by som ho pre jeho osobitý a starostlivý prístup k žiakom a jeho vedomosti nadobudnuté v praxi, ktoré vie dobre predať žiakom".

2. Mgr. Judita KOSTELNÍKOVÁ /Stredná priemyselná škola elektrotechnická/
Spomedzi všetkých hodnotení vyberáme toto: "Pretože má veľmi zaujímavé hodiny. To, čo si v škole zapamätám si nemusím doma opakovať, aby som to na druhý deň vedel. Vie perfektne naučiť a keď niečomu nechápem/-e tak to "podrobne" vysvetlí aj 3x, a hlavne nekričí.

3. Mgr. Slávka ČOREJOVÁ /Základná škola, Šmeralova 25/
Spomedzi všetkých hodnotení vyberáme toto: " Pretože som na túto školu prestúpila len nedávno a aj vďaka nej mám pocit, že tu patrím. Ešte nikdy som nemala Učiteľku, ktorá má pre mňa tak zaujímavý výklad. Navyše robí v našej škole rozhlasové vysielania o zdravom životnom štýle a viem, že aj sama sa tým riadi. Najfantastickejšia Učiteľka všetkých čias".

Blahoželáme výhercom súťaže NAJUČITEĽ. Ceny - poukážky na FOTOKNIHU osobne doručíme do konca tohto týždňa. Fotografie z odovzdávania cien učiteľom prinesieme čoskoro na tomto mieste.
Spomedzi žiakov a rodičov sme vyžrebovali výhercov, ktorí za hlasovanie v tejto súťaži získavajú DVD film. Výhercami sú: Peter VAĽUŠ (Lipany), Ivana PONČÁKOVÁ (Prešov), Martina JAVORKOVÁ (Prešov).
Dovoľte nám ešte raz zablahoželať všetkým učiteľom, pretože nielen žiaci, ale aj my chápeme ich prácu predovšetkým ako poslanie. Sme veľmi radi, že v PREŠOVE sú žiaci na svojich učiteľov hrdí a viac ako spokojní s vyučovaním. PREŠOV MÁ ŠIKOVNÝCH UČITEĽOV! Organizátorom projektu mladyfotograf.sk je sabinovské Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

____________________________________________________

25.3.2011 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
DO ŠKOLY BEZ DESIATY!

_______________________________________

Žiaci tretieho ročníka z tried pre mimoriadne intelektovo nadané deti Základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove, sa zapojili do projektu webportálu mladyfotograf.sk, ktorého organizátori pripravili pre deti zeleninový týždeň pod názvom DO ŠKOLY BEZ DESIATY!
Žiaci sa dozvedeli množstvo informácií o vitamínoch. ktoré obsahujú rôzne druhy zeleniny či ovocia. Projekt bol rozdelený do niekoľkých oblastí, ktoré žiaci absolvovali počas celého týždňa. Jednou z podstatných vecí bolo, už podľa názvu projektu, že si žiaci v tento týždeň nemuseli nosiť desiatu, keďže tú (zdarma a bohatú na zeleninu) dostávali každý deň počas veľkej prestávky. Okrem bola beseda o vitamínoch a vhodnej strave, ktorá je potrebná pre každý ľudský organizmus, samozrejme obohatenej o zeleninu a ovocie. Počas hodiny INFORMATICKEJ VÝCHOVY si žiaci začnú pripravovať "zeleninové referáty", ktorými oboznámia svojich spolužiakov. Za použitia IKT prostriedkov a internetu získajú žiaci základné informácie o zelenine, ktorú má každý z nich priradenú a následne štúdiom internetových odkazov, časopisov a odbornej literatúry vypracujú referát, ktorý priblíži ostatným spolužiakom daný druh zeleniny. Po ukončení projektu a odprezentovaní si svojich prác, si z takto spracovaných referátov vytvoria tretiaci knihu, ktorá im ako spomienka na túto akciu ostane. Fotodokumentáciu z jednotlivých dní prinesieme na webstránke www.mladyfotograf.sk, ktorá zdokumentuje aktivity v rámci projektu a zároveň aj prinesie rodinné fotografie žiakov, ktoré znázornia zdravé raňajky v každej z domácností žiakov.
Projekt mladyfotograf.sk zastrešuje sabinovské Centrum pedagogicko-pychologického poradenstva a prevencie, ktoré vytvára množstvo akcií pre deti z celého Slovenska.

____________________________________________________

25.3.2011 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
IMT SMILE TÉMOU ROČNÍKOVEJ PRÁCE

_______________________________________

Doménou mimoriadne intelektovo nadaných detí na ZŠ na Šmeralovej ulici je aj to, že každý rok píšu a následne prezentujú ročníkové práce. O to krajšie a potešiteľnejšie je, ak sa píše práca o niekom, kto zaujal, poteší svojimi piesňami, je z Prešova a niekedy patril medzi žiakov zo "Šmeralky" - hovoríme o IMT Smile, presnejšie o bratoch Táslerovcoch.
Žiaci z tried pre mimoriadne intelektovo nadané deti sa každý rok tešia na prezentáciu ročníkových prác, ktoré si pripravujú počas celého školského roka. Témou ročníkovej práce býva záujem žiaka, ktorý vyústi do podrobnej práce, ktorá je tvorená na základe širokospektrálneho štúdia knižnej príp. aj odbornej literatúry, internetových zdrojov a vlastného poznania (názoru) doplnená o vlastnú skúsenosť príp. pozorovanie, rozhovor, či štúdium.
Žiačka VI. ročníka - Adriána Tabišová si za tému svojej ročníkovej práce vybrala IMT Smile. Súčasťou jej práce je aj rozhovor a fotografie so zakladateľmi a dušou skupiny - bratmi Táslerovcami.
V písaním prác pokračujú aj ostatné deti a v máji sa je na čo tešiť - triedne kolá a následne školské kolo ročníkových prác. Konkurencia je veľká, držíme palce.
Kto vie, možno sa stretneme na celoslovenskom kole prezentácie ročníkových prác. Hudobná skupina ešte témou ročníkovej práce nebola, neznamená to však, že nemôže patriť medzi najlepšie, tak ako samotná skupina IMT Smile.

21.3.2011 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
AJ PREŠOVSKÍ UČITELIA UČIA PRE ŽIVOT

_______________________________________

18. -20. marca 2011 sa v Poprade uskutočnil 3.ročník celoslovenskej konferencie pre učiteľov a riaditeľov škôl "UČÍME PRE ŽIVOT".
Konferenciu zorganizovala organizácia P-MAT, n.o. pod záštitou Ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR - Ing. Eugena JURZYCU. Témou konferencie bola problematika rozhodovania na úrovniach škola, učiteľ a žiak.
Za?iatok konferencie patril jej otvoreniu, ktorého sa ujali: riaditeľ konferencie - Ing. Peter Halák a riaditeľ P-MATU, n.o. - Ing. Juraj Suchánek, ktorí oboznámili hostí s organizačnou zložkou, partnermi a významnými hosťami tohto jedinečného podujatia, ktorého sa zúčastnilo 300 učiteľov z celého Slovenska. Po otváracom príhovore štátneho tajomníka, spomínaného ministerstva, Mgr. Jaroslava Ivanča, nasledovalo množstvo prednášok, workshopov, ale aj panelová diskusia, ktorá bola venovaná - Debyrokratizácii v škole.
Sobotňajší program bol obohatený o rôzne workshopy a burzy nápadov z oblasti vyučovania na 1. a 2. stupni ZŠ aj z oblasti stredných škôl. Účastníci mali možnosť výberu spomedzi takmer 50 rôznych tém: Prírodovedné experimenty, Fotografie v matematike, Jazyk a komunikácia, Netradičné športy, Od argumentu k debate, E-Twinning, Chémia v živote, Scrach - programovacie prostredie pre dnešné deti...
V nedeľu, po aktívnom sobotňajšom oddychu a slávnostnej večeri, absolvovali učitelia opäť množstvo prednášok, odborných diskusií, či workshopov, ktoré pre ne pripravili organizátori.
Konferencia bola na vysokej úrovni a zúčastnili sa jej aj učitelia základných a stredných škôl mesta Prešov. Po jej ukončení sme všetci skonštatovali, že príjemnú atmosféru, priateľského ducha a množstvo poznatkov máme teraz možnosť priniesť aj k nám - do lavíc medzi prešovské deti a mládež, našich žiakov.
Odbornosť prednášajúcich, výnimočnosť aktivít učiteľov z celého Slovenska a nadviazanie nových kontaktov priniesli nielen radosť nám učiteľom, ale predovšetkým modernizáciu vzdelávacieho procesu, pre ktorú pracujú a tvoria všetci moderní učitelia.
S kompletným programom konferencie "UČÍME PRE ŽIVOT" si môžete zoznámiť na webstránke www.ucimeprezivot.sk.

____________________________________________________

14.3.2011 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
DO ŠKOLY BEZ DESIATY!

_______________________________________

Od pondelka sa žiaci dozvedia množstvo informácií o vitamínoch, ktoré obsahujú rôzne druhy zeleniny či ovocia. Projekt je rozdelený do niekoľkých oblastí, ktoré žiaci absolvujú počas celého týždňa.
Jednou z podstatných vecí je, už podľa názvu projektu, že žiaci si v tento týždeň nemusia nosiť desiatu, keďže budú desiatu (zdarma a bohatú na zeleninu) dostávať každý deň počas veľkej prestávky. Už teraz sa deti môžu tešiť na papriky, paradajky, reďkovky, mrkvičky, cviklu či cesnak a iné zdroje vitamínov. Okrem toho ich čaká beseda o vitamínoch a vhodnej strave, ktorá je potrebná pre každý ľudský organizmus, samozrejme obohatenej o zeleninu a ovocie. Počas hodiny INFORMATICKEJ VÝCHOVY si žiaci začnú pripravovať "zeleninové referáty", ktorými oboznámia svojich spolužiakov. Za použitia IKT prostriedkov a internetu získajú žiaci základné informácie o zelenine, ktorú má každý z nich priradenú a následne štúdiom internetových odkazov, časopisov a odbornej literatúry vypracujú referát, ktorý priblíži ostatným spolužiakom daný druh zeleniny. Po ukončení projektu a odprezentovaní si svojich prác, si z takto spracovaných referátov vytvoria tretiaci knihu, ktorá im ako spomienka na túto akciu ostane.
Fotodokumentáciu z jednotlivých dní prinesieme na webstránke www.mladyfotograf.sk, ktorá zdokumentuje aktivity v rámci projektu a zároveň aj prinesie rodinné fotografie žiakov, ktoré znázornia zdravé raňajky v každej z domácností žiakov.
Projekt mladyfotograf.sk zastrešuje sabinovské Centrum pedagogicko-pychologického poradenstva a prevencie, ktoré vytvára množstvo akcií pre deti z celého Slovenska.

____________________________________________________



18.2.2011 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
PREŠOVSKÉ MIMORIADNE NADANÉ DETI SA PRIPRAVUJÚ NA PREZENTÁCIU ROČNÍKOVÝCH PRÁC

_______________________________________

Žiaci tried pre mimoriadne nadané deti z prešovskej základnej školy na Šmeralovej ulici začali dnes s prípravou na tvorbu a prezentáciu ročníkových prác.
Ročníková práca je "malá diplomovka" týchto žiakov, ktorí ju každoročne pripravujú za pomoci svojich pedagógov na vybranú tému. Témy prác si žiaci zvolia počas školského roka (najneskôr do konca I. polroka) a následne si pripravujú osnovu práce, zaoberajú sa štúdiom odbornej literatúry (aj internet), či konzultáciami s učiteľmi. V tomto školskom roku sme pre žiakov pripravili cyklus prednášok a besied na tému: "Ako tvoriť a prezentovať...". Ako prví sa zoznámili s tvorbou prezentácií a dôležitých aspektov pri vystupovaní žiaci tretieho ročníka, ktorí si dnes pozreli videoukážky z celoslovenskej prezentácie ročníkových prác a zoznámili sa s tvorbou "powerpointovej" prezentácie. V tomto školskom roku je prezentácia v programe Powerpoint pre žiakov 3. a 4. ročníka povinná a prácu s programom si žiaci precvičujú aj na hodinách INFORMATICKEJ VÝCHOVY. Okrem písanej formy "ročníkovky" a spomínanej prezentácie môžu žiaci prezentovať prácu aj pomocou rôznych modelov, obrázkov... .
Ročníkové práce sa prezentujú vždy v máji na tzv. triednom kole, kde porota v zložení: triedny učiteľ a žiaci vyšších ročníkov, si prezentácie vypočujú a spoločne so žiakmi kladú otázky prednášajúcemu. Najlepší žiaci z každej triedy prezentujú svoje práce na školskom kole (ktoré je prístupné aj pre širokú verejnosť), kde určení víťazi (z I. a II. st.) sú následne reprezentantmi celoslovenského kola. Nultý ročník celoslovenského kola sa uskutočnil prvýkrát v minulom školskom roku v aule Pedagogickej fakulty PU v Prešove. Medzi prezentujúcimi sa objavili žiaci nielen z Prešova, ale aj Košíc, Popradu, Ružomberka, Humenného... . Po celoslovenskom kole, ktoré mimochodom organizuje taktiež "Šmeralka" sa všetci účastníci stretnú na "talentovici" - stretnutí žiakov, rodičov a učiteľov na "opekačke". Podrobné informácie o priebehu "školení" talentovaných žiakov, triednych či školskom a celoslovenskom kole prezentácií ročníkových prác nájdete počas školského roka na webstránke talentovaných detí www.nadanedieta.sk.


12.1.2011 | HOSPODÁRSKE NOVINY / REDAKCIA DENNÍKA HN
VYBERTE DEŤOM NAJLEPŠIU ŠKOLU V MESTE

________________________________

Patríte medzi rodičov, ktorí vyberajú školu pre budúceho prváka? V pondelok začnú základné školy zapisovať nových žiakov. Pripravili sme preto pre vás exkluzívny prehľad tých najlepších v krajských mestách - podľa hodnotenia HN.
Pozor! Ako každé hodnotenie, ani to naše nedokáže poskytnúť dokonalý obraz o kvalite školy. Ak sa nejaká škola neumiestnila na prvých miestach rebríčka HN, neznamená to nevyhnutne, že je nanič. Pri poslednom Testovaní deviatakov, testoch Komparo 2010 alebo rôznych školských olympiádach však dosiahli najlepšie výsledky tieto.

Kľúč k úspechu školy
Najvyšší počet 12 bodov v rebríčku HN získali tri školy - dve z Prešova a jedna z Bratislavy. "Výsledok je pre nás príjemný, dôležitejšie je však vidieť pokrok a úspech samotných detí," hovorí Rado Jančula, riaditeľ Cirkevnej školy Narnia v bratislavskej Petržalke. Dôvodom výnimočného skóre je podľa neho systematická práca učiteľov a ich podpora. Pedagógovia získavajú od kolegov spätnú väzbu na svoje vyučovanie, škola organizuje vlastné vzdelávanie učiteľov a majú tiež možnosť individuálneho koučingu. Druhým kľúčom k úspechu je podľa Jančulu spolupráca s rodičmi. "Rodičia sú pre nás dôležití partneri, ktorí spoluvytvárajú život školy a ich spätná väzba posúva školu výrazne vpred. Rodičia spolu s nami motivujú svoje deti k výsledkom, ktoré dosahujú," vysvetľuje.

Služby pod jednou strechou
Riaditeľ prešovskej základnej školy na Šmeralovej ulici Ľubomír Bodnár vidí recept na skvelé výsledky v rešpektovaní talentu detí. "Pre nadaných v prírodovedných predmetoch vytvárame od 5. ročníka matematické triedy, pre športovo nadaných zase atletické triedy." Úroveň školy dvíhajú aj intelektovo mimoriadne nadané deti, ktoré chodia do spoločnej triedy už od prvého ročníka. Vedenie sa tiež snaží ponúknuť množstvo krúžkov po vyučovaní. "V dnešnom uponáhľanom čase je toto aj určujúcim faktorom, podľa ktorého rodičia vyberajú - mať balík služieb v jednej budove, aby bolo postarané o dieťa od rána do odchodu rodičov z práce," dodáva Bodnár.

Praktické rady rodičom
Zápis sa týka detí, ktoré tento rok dosiahnu šesť rokov. Presné miesto a čas zápisu zistíte na webovej stránke alebo výveske vybranej školy. "Rodič môže pre budúceho školáka vybrať ktorúkoľvek základnú školu," uvádza sa v stanovisku ministerstva školstva. Ak sa rodič rozhodne pre inú školu ako v mieste bydliska, mal by to oznámiť riaditeľovi "spádovej" školy.
Na žiadosť rodiča môže riaditeľ školy nástup do školy odložiť o rok - ak dieťa ešte nie je dostatočne vyspelé. Budúci prvák by mal najmä rozoznávať farby a tvary, zvládnuť rátanie na prstoch a používať základnú slovnú zásobu. Mal by tiež vedieť správne uchopiť ceruzku, orientovať sa v čase a priestore a odlíšiť zábavu od povinnosti. Vlani túto možnosť využili rodičia zhruba päťtisíc detí. V prípade odkladu bude dieťa ďalej navštevovať materskú školu alebo nultý ročník základnej školy.

NAJLEPŠIE ZÁKLADNÉ ŠKOLY V JEDNOTLIVÝCH KRAJSKÝCH MESTÁCH

KOMPLETNÝ REBRÍČEK NAJLEPŠÍCH ZÁKLADNÝCH ŠKOL PODĽA HODNOTENIA HN


Zdroj: Hospodárske noviny / www.hnonline.sk
____________________________________________________

5.1.2011 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / REDAKCIA PREŠOVSKÉHO VEČERNÍKA
POSLANEC NR SR ONDREJ MATEJ NA "ŠMERALKE"

________________________________

Ktoré dieťa by nechcelo namiesto školskej lavice sedieť v parlamentnom kresle? Na sklonku minulého roka bol poslanec Národenej rady Slovenskej republiky Ondrej Matej na návšteve na Základnej škole na Šmeralovej ulici a vysvetlil mimoriadne intelektovo nadaným deťom, o čom je práca poslancov. O tom, ako funguje inštitúcia Národnej rady, sa žiaci dozvedeli priamo od pána poslanca. Cieľom besedy s tretiakmi z tried pre mimoriadne intelektovo nadané deti bolo predstaviť inštitúciu NÁRODNEJ RADY,
spôsob práce a povinnosti poslanca, ale aj systém prijímania zákonov v NR SR, jednotlivé výbory a záležitosti týkajúce sa fungovania tejto zákonodarnej ustanovizne. Poslanec Matej porozprával žiakom aj o svojom detstve a práci, ktorú vykonával predtým ako sa stal poslancom a spôsobom blízkym žiakom priblížil svoje pôsobenie v politike a v práci, ktorú vykonáva. Po skončení prednášky sa rozprúdila živá a uvoľnená debata. Deti zaujímalo všetko. Dozvedeli sa aj o aktivitách Ondreja Mateja vo voľnom čase a hlavne čo prináša jeho práca v parlamente nášmu mestu. Počas besedy došlo aj k reálnemu hlasovaniu a spočítavaniu hlasov. Téma bola predvianočná, či darčeky nosia rodičia alebo Ježiško. Žiaci si besedu mimoriadne pochvaľovali a boli nadšení so stretnutia s poslancom NR SR a množstva informácii, ktoré im poskytol.

22.12.2010 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
POSLANEC NR SR ONDREJ MATEJ NA "ŠMERALKE"

________________________________

Dnes, 22. decembra 2010 sa, vďaka celoslovenskému internetovému fotoprojektu FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ, uskutočnila beseda žiakov základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove s poslancom NR SR Ondrejom Matejom.
Cieľom besedy s tretiakmi z tried pre mimoriadne intelektovo nadané deti bolo predstaviť inštitúciu NÁRODNEJ RADY, spôsob práce a povinnosti poslanca, ale aj systém prijímania zákonov v NR SR, jednotlivé výbory a záležitosti týkajúce sa fungovania tejto zákonodarnej ustanovizne. Poslanec Matej porozprával žiakom aj o svojom detstve a práci, ktorú vykonával predtým ako sa stal poslancom a spôsobom blízkym žiakom priblížil svoje pôsobenie v politike a v práci, ktorú vykonáva. Po skončení prednášky nasledovalo nespočetné množstvo otázok, ktoré si žiaci pripravili na dnešnú besedu. Mohli sme sa tak okrem iného aj dozvedieť ako pán poslanec športuje, čo robí vo svojom voľnom čase, čo prináša jeho práca v parlamente nášmu mestu Prešov, o čom sa naposledy rokovalo v NR SR, ako sa bojuje proti podvodom a aké projekty sa chystajú pre náš Prešovský kraj, ale aj napr. či už nakúpil darčeky pre svoju rodinu. Počas besedy došlo aj k hlasovaniu, ktoré riadil pán Matej, a to konkrétne: o tom, či darčeky nosia rodičia alebo Ježiško. Žiaci si besedu mimoriadne pochvaľovali a boli nadšení so stretnutia s poslancom NR SR a množstva informácii, ktoré im boli poskytnuté.
Ďakujeme veľmi pekne.


3.11.2010 | www.pis.sk / MELÁNIA GROCKÁ
NOC NA "HRADE"

________________________________

25. 10. 2010 sa pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc zapojila ZŠ Šmeralova do súťaže o najzaujímavejšie podujatie v školskej knižnici.
Aktivity s knihami prebiehali už od rána. Piataci hrali divadielko svojim mladším i starším spolužiakom. Ôsmaci zasa čítali rozprávky najmenším žiakom školy, dopĺňané zaujímavými otázkami a odpoveďami. Žiaci sa mohli tešiť i z besedy s pani knihovníčkou A. Verešpejovou. Súťaže i aktivity (vyberáme si princeznú, princa, súťaž o najoriginálnejšie rekvizity na hrade - erby, hradby, hradná brána... , sprievodné aktivity - tajničky, práca s knihou, nočné kino...) spojené s týmto významným dňom prebiehali aj vo večerných hodinách, keďže deti so svojimi pedagógmi zostali nocovať v škole. Aj keď bol tento deň veľmi náročný, ešte dlho bude znieť v srdiečkach a mysli žiakov.

18.10.2010 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
VÝLET ZA POZNANÍM - LIETAJÚCI CYPRIÁN ZAUJAL ŽIAKOV ZÁKLADNEJ ŠKOLY

________________________________

14. októbra 2010 sa žiaci I. stupňa z tried pre mimoriadne intelektovo nadané deti zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove zúčastnili exkurzie v múzeu Červený kláštor. "Ranné stretnutie" pre školou a lúče vychádzajúceho slnka predpovedali vydarenú akciu. Takmer dvojhodinová cesta nám ubiehala pomerne rýchlo, pretože počas nej sme mohli pozorovať mnohé mestečká a dedinky, ktoré nás sprevádzali našou cestou. Sabinov, Lipany, Stará Ľubovňa, Kamienka..., to všetko sú miesta, ktoré sa oplatí vidieť a taktiež spoznať kultúru daných lokalít. My sme sa však vybrali na exkurziu - múzeum Červený kláštor, o ktorom sme, pravdupovediac, nevedeli spočiatku nič.
Keď sme už dorazili na "cieľové miesto", rozhodli sme sa najesť a troška sa povyhrievať na jesennom slniečku. Červený kláštor nám už od začiatku pripomínal skôr nejakú pevnosť. Prírodná krása a pestré farby jesene dotvárali skvelú atmosféru našej krásnej krajiny. Ešte pred vstupom do múzea nás zaujali predajné stánky plné rôznych darčekov, predmetov, ktoré nám ešte dlho budú pripomínať náš "malý výlet". Po krátkom oddychu sme sa vybrali do múzea. Zhromaždili sme sa v miestnosti, kde sme pod vedením sprievodkyne začali spoznávať históriu a osud tohto kláštora. Červený kláštor - národná kultúrna pamiatka, oficiálne Lechnický kláštor, bol založený v roku 1319 a pôvodne slúžil reholi kartuzianskych, neskôr kamadulských mníchov. Najznámejším z nich bol, pravdepodobne, "lietajúci mních" Cyprián, ktorý podľa povesti preletel na vlastnoručne zostrojených krídlach z vrcholu Troch korún a pristál na lúke pri kláštore. Neskôr ho obvinili z bosoráctva a chceli ho upáliť, no nakoniec spálili len jeho krídla. Vynikal vedomosťami z oblasti medicíny, farmácie a botaniky. Ostal po ňom objemný herbár s 265 liečivými rastlinami z oblasti Tatier.
Po rekonštrukcii objektu je tu od roku 1993 sprístupnená muzeálna expozícia. Súčasťou tejto muzeálnej expozície je aj kostol sv. Antona Pustovníka, ktorý je po prvej etape rekonštrukčných prác (v roku 2007) sprístupnený aj verejnosti. Múzeum sprístupňuje históriu a kláštorný život spomínaných rádov a vzácne umeleckohistorické pamiatky z Červeného Kláštora, ale aj oblasti severného Spiša. V jednom z rekonštruovaných mníšskych domčekov je zaujímavá farmaceutická expozícia interiéru stredovekej lekárne ako pamiatka na kamaldulského frátra Cypriána, všeobecne vzdelaného stredovekého liečiteľa a botanika, pre jeho pokusy o lietanie nazývaného lietajúci mních. Po prehliadke múzea sme si pozreli aj okolie múzea.
Čo sa nám páčilo asi najviac? Pravdepodobne najväčší úspech zožalo pútavé rozprávanie sprievodkyne múzea o "lietajúcom Cypriánovi, storočnom prameni, či skalné veže - Sedem mníchov.
Exkurzia splnila svoj cieľ a naplnila žiakov novými poznatkami o našej histórii. Napokon nie je to prvé miesto, ktoré sme navštívili... poznáme aj Bardejov, Spišskú Novú Ves, Vysoké Tatry, Starú Ľubovňu... . Veríme, že sa nám čoskoro podarí absolvovať aj ďalšie výlety za poznaním a samozrejme úplne na koniec patrí poďakovanie žiakom za slušné správanie a pani učiteľkám za starostlivosť, ako aj prístup plný pochopenia a nadšenia pri práci so žiakmi.

9.9.2010 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
MLADÍ FOTOGRAFI V ŠTRASBURGU

________________________________

5.-9. septembra 2010 sa žiaci prešovskej základnej školy (ZŠ ŠMERALOVA 25) a sabinovského gymnázia zúčastnili poznávacieho zájazdu do Štrasburgu so zameraním na činnosť európskych inštitúcií.
Poznávací zájazd bol odmenou za aktívnu účasť na projekte "FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ" (celoslovenská fotografická súťaž pre žiakov do 15 rokov, ktorej odborným garantom je Centrum pedagogicko-psychologikého poradenstva a prevencie v Sabinove) a konal sa vďaka pozvaniu poslanca európskeho parlamentu Vladimíra MAŇKU.
Po dlhej ceste za vysnívaným ŠTRASBURGOM sme sa ubytovali v hoteli IBIS a vybrali do centra mesta spoznať krásu a jedinečnosť tohto mesta. Veľkolepé stavby a krásna architektúra mesta nás od začiatku zaujali. Bližšie sme spoznali históriu mesta počas výhliadkovej plavby okolo hlavných pamiatok Štrasburgu. Medzi najcennejšie naše spomienky bude isto patriť aj návšteva RADY EURÓPY a EURÓPSKEHO PARLAMENTU, kde sme absolvovali prednášku o činnosti Európskeho parlamentu /EP/, stretli sa s pánom poslancom MAŇKOM a sledovali zasadnutie z tribúny pre návštevníkov).
V prvej zo spomínaných inštitúcií - RADA EURÓPY (Council of Europe - COE) sme si prehliadli jej priestory a oboznámili sa s fungovaním tejto medzinárodnej organizácii európskych štátov, ktorej hlavným cieľom je ochrana ľudských práv a posiln(ovanie pluralitnej demokracie. Organizácia vznikla v roku 1949 a v súčastnosti má 47 členov (Slovensko je členom od 30.6.1993).
Po tejto exkurzii sme sa naobedovali v reštaurácii Európskeho parlamentu a zúčastnili sa prednášky o činnosti EP. Žiaci sa oboznámili s fungovaním EP, členmi Európskej únie, počte poslancov za jednotlivé krajiny v EP, získali základne informácie o počte a názvoch jednotlivých politických skupín (frakcií), existujúcimi výbormi EP, delegáciami EP a poprednými predstaviteľmi EP. Po tomto oboznámení sa s fungovaním EP nás privítal poslanec EP Vladimír MAŇKA, ktorý nám odpovedal na rôzne naše otázky a objasnil spôsob fungovania EP. Spoločne s nami tak neskôr posedel na tribúne, kde sme mali možnosť spoločne sledovať zasadnutie EP.
Počas výletu sme mali dostatok času na obdiv širšieho okolia centra mesta ŠTRASBURG, prehliadku histórie tohto mesta, či posedenie na niektorej z terás a nakupovanie. Výlet sa nám veľmi páčil... vďaka návšteve ŠTRASBURGU sme spoznali aké je to za hranicami nášho Slovenska, spoznali činnosť európskych inštitúcii, históriu a kultúru iného národa.
ĎAKUJEME veľmi pekne...

5. ročník celoslovenského fotoprojektu FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ sa začína v novembri 2010, tentokrát pod záštitou europoslanca a predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku. Fotoprojekt FOD je zároveň od tohto (nového) ročníka organizovaný Banskobystrickým samosprávnym krajom v spolupráci s internetovým portálom MLADYFOTOGRAF. SK.


_________________________________________________________________________________________


Naspäť na obsah | Späť na hlavné menu