ZŠ ŠMERALOVA 25


Prejsť na obsah

Hlavné menu:


Škol. rok 2009/2010

NAPÍSALI O NÁS

30.6.2010 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
4. ROČNÍK CELOSLOVENSKÉHO FOTOPROJEKTU FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ SA SKONČIL

________________________________

29. júna 2010 sa skončil 4. ročník celoslovenského internetového fotoprojektu FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ, ktorý sa konal pod záštitou prezidenta SR Ivana GAŠPAROVIČA a je každoročne organizovaný pre žiakov základných škôl a 8-ročných gymnázií do 15 rokov.
V tomto ročníku FOD si žiaci mohli zasúťažiť v 8. súťažných kolách v dvoch kategóriách - fotografia digitálnym fotoaparátom a fotografia mobilným telefónom. Okrem odbornej poroty (predsedom poroty bol slovenský režisér Juraj Jakubisko), víťazov fotosúťaže FOD vyberala aj hudobná porota (hudobná skupina SMOLA A HRUŠKY), porota sponzorov a "mobilná porota" redakcia časopisu BC MOBIL. Keďže momentálne čakáme na výhercov posledného kola (júnového), nie je možné zverejniť mená výhercov 4. ročníka FOD. V tomto ročníku poslali súťažiaci vyše 3000 fotografií.
Počas súťaženia sa dei mohli zapojiť do akcií FOD ako napr. vianočná súťaž, novoročná súťaž, valentínska súťaž, marec - mesiac knihy a získať tak niektoré z lákavých cien...
Tento ročník fotosúťaže bol iný oproti predchádzajúcim aj tým, že sme spoločne s našimi súťažiacimi zorganizovali aj tzv. FOD výlety, ako napr. výlet do Bratislavy spojený s prehliadkou PREZIDENTSKÉHO PALÁCA alebo výlet do Levoče spojený so stretnutím s Jurajom Jakubiskom.
Po vyhlásení celkových výsledkov 4. ročníka FOD (20. júl 2010) nasleduje na webstránke fotoprojektu každoročná letná prázdninová fotosúťaž LETO S ... (s kým - to je ešte prekvapenie...). Okrem toho sme nezabudli ani na každoročne organizovaný pobyt pre malých nadšencov fotografie... FOD CAMP sa uskutoční počas mesiaca júl - tento rok bude s najväčšou pravdepodobnosťou 3-dňový a počas neho sa deti zoznámia s teóriou, ale aj praktickými ukážkami z fotografovania, spoznajú činnosť a aktivity fotoprojektu FOD, ako aj činnosť (už neexistujúceho) foto-poznávacieho krúžku Prešov. Podrobnosti o FOD campe sa dozviete už čoskoro na webstránke fotoprojektu www.fod.sk.
5. ročník fotoprojektu FOD sa začne v novembri 2010. Pre súťažiacich máme pripravené mnohé prekvapenia, ktoré skvalitnia fotosúťaž a prispejú k zmysluplnému tráveniu voľného času u žiakov z celého Slovenska. Jedným z prekvapení bude užšia spolupráca s Jurajom Jakubiskom a príprava jedinečnej atrakcie na webstránke FOD. V budúcom ročníku fotoprojekt FOD opúšťa mesto Prešov a sústreďuje svoje pôsobenie a organizáciu v jednom z iných krajov Slovenska. Samozrejme, aj napriek tejto zmene fotosúťaž ostáva naďalej s prívlastkom celoslovenská a hlavne určená deťom.


_________________________________________________________________________________________

16.6.2010 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
MALÍ PREŠOVČANIA NA NÁVŠTEVE U PREZIDENTA SR IVANA GAŠPAROVIČA

________________________________

4. júna 2010 sa žiaci základných škôl na Šmeralovej a Lesníckej ulici v Prešove a žiaci základných škôl zo Sabinova, Trebišova a Brezna zúčastnili výletu do Bratislavy.

V skorých ranných hodinách sme sa vybrali na výlet, ktorý v nás zanechal príjemné spomienky. Ako prvé sme navštívili SLOVENSKÉ NARODNÉ MÚZEUM - Prírodovedné múzeum, kde nás upútali všetky expozície, no najviac paleontologická expozícia Pravek života a mineralogická expozícia Klenoty Zeme.
Po tomto jedinečnom zážitku a prehĺbení si vedomostí, sme sa vybrali na krátku prechádzku Bratislavou. Počasie nám vyšlo, takže sme mohli vidieť veľa známych pamiatok a stavieb, o ktorých zvyčajne vieme len z kníh, televízie či internetu. Našou ďalšou zastávkou bolo nákupné centrum EUROVEA GALLÉRIA, kde sme sa naobedovali a prezreli si nielen obchody, ale aj nábrežie Dunaja a mohutnú novostavbu luxusných bytov. Krátka prestávka nám prišla vhod. Vďaka nabratiu nových síl sme sa mohli vybrať na tú časť programu, na ktorú sme sa všetci tešili asi najviac - návštevu Prezidentského paláca. Tento deň bol dňom otvorených dverí, preto sme sa rozhodli navštíviť pána prezidenta. Vstupnou bezpečnostnou prehliadkou sme prešli všetci úspešne) a mohla a začať prehliadka paláca, ktorý je mimochodom veľmi pekný. Fotografovanie miestností, koncert Vojenskej hudby prezidenta SR, Čestná stráž, mažoretky, vystúpenie Roba Kazíka či Evy Mázikovej, ukážky policajných áut a limuzíny prezidenta a autogramiáda športovcov Anastasii Kuzminovej, Dominika Hrbatého, Juraja Halenára ... to všetko vytváralo predpoklad spokojností nielen u žiakov a učiteľov, ale aj vyše 7000 návštevníkov v záhrade Prezidentského paláca.
Na konci nášho pekného výletu stráveného v Bratislave si na nás našiel čas aj hovorca prezidenta SR Marek Trubač a pán prezident SR Ivan Gašparovič, ktorí sa s nami ochotne porozprávali a nechali sa s nami aj vyfotografovať.
Naša návšteva sa uskutočnila prostredníctvom celoslovenského internetového fotoprojektu FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ, ktorého 4. ročník sa koná práve pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Výlet sa uskutočnil vďaka podpore vedenia ZŠ na Šmeralovej ulici, Rád rodičov žiakov z klasických a talentovaných tried a spoločnosti Microsoft Slovakia.

_________________________________________________________________________________________

16.5.2010 | www.pis.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
FOTOSÚŤAŽ FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ PRINÁŠA NOVÉ PREKVAPENIA

________________________________

7. kolom (predposledným) sa v mesiaci máj začala celoslovenská internetová fotosúťaž FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ, ktorá sa koná pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

V predposlednom kole je témou fotosúťaže fotografia - PORTRÉT.
Žiaci základných škôl a 8-ročných gymnázií sa môžu do fotosúťaže zapojiť jednoduchou registráciou na webovej stránke fotosúťaže www.fod.sk. Súťažné fotografie sa posielajú do dvoch súťažných kategórií - fotografia digitálnym fotoaparátom a fotografia mobilným telefónom. Lákadlom pre všetkých "mladých fotografov" je zaiste posudzovanie fotografií odborným okom predsedu poroty FOD4 - Juraja Jakubiska, či slovenskou hudobnou skupinou Smola a hrušky.
Okrem cien, ktoré môžu vyhrať žiaci v tejto fotosúťaži, ktorá je bohatá svojou históriou a akciami pre deti, si môžu žiaci zasúťažiť aj o letný fotografický FOD CAMP. Ide o týždňový pobyt pre deti, ktorý je venovaný oddychu, športovým aktivitám a samozrejme, fotografovaniu. V tomto roku sa FOD CAMP uskutoční v mesiaci júl, teda hneď po ukončení školského roka, čo poteší každého školáka.
Dodajme, že v tomto ročníku poslali žiaci z celého Slovenska viac ako 2500 fotografií, čo je bezpochyby úspech. A najlepšie na koniec - ak počet fotografií v tomto ročníku FOD (do konca mesiaca jún 2010) presiahne počet 3000, jeden z vyžrebovaných súťažiacich získava týždenný pobyt v Štrasburgu (v mesiaci september 2010) spolo?ne strávený s foto-poznávacím krúžkom Prešov (www.mladyfotograf.sk).
Fotosúťaž v tomto ročníku podporujú mestá: Banská Štiavnica, Brezno, Martin, Sabinov, Stropkov a Trnava.

_________________________________________________________________________________________


23.3.2010 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
FOTO-POZNÁVACÍ KRÚŽOK PREŠOV VYHLASUJE FOTOSÚŤAŽ
MOJA ŠKOLA, MOJA TRIEDA...

________________________________

Už štvrtý rok funguje v našom meste
foto-poznávací krúžok Prešov, ktorý pôsobí na základnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove. "Fotokrúžok Prešov" počas svojho pôsobenia sprístupnil žiakom základných a stredných škôl čaro fotografie, zorganizoval množstvo fotovýletov a fotovýstav. Prostredníctvom práce v tomto záujmovom útvare poskytujeme ponúkame žiakom možnosť zapojiť sa do tvorivého procesu s informačno-komunikačnými technológiami nielen v školskom prostredí, ale aj v mimoškolskej činnosti. Práca s fotoaparátom, pamäťovými médiami, grafickým software a počítačom patrí medzi základné znalosti práce s IKT technikou. Všetky informácie o práci vo fotokrúžku môžete od roku 2004 zhliadnuť na webstránke www.mladyfotograf.sk.

V tomto školskom roku sme sa rozhodli zapojiť do fotografovania žiakov všetkých základných škôl mesta Prešov, a to vyhlásením fotosúťaže.
Fotosúťaž pod názvom
MOJA ŠKOLA, MOJA TRIEDA... sa začína 1. marca a potrvá do 30. mája 2010 a je určená žiakom základných škôl. Úlohou žiakov je poslať do fotosúťaže fotografiu svojej školy resp. triedy - fotografie zo školského prostredia (pri tvorbe projektov, zo školských akcií, besedy, práce na vyučovacích hodinách, ...), ale aj z mimoškolského prostredia (školy v prírode, výlety, zo súťaží, z kultúrnych akcií, exkurzií....).
Ako na to?
Je to veľmi jednoduché... Fotografiu stačí poslať na email: fotosutaz@gmail.com s uvedením názvu fotografie, mena a priezviska súťažiaceho (autora fotografie), triedy a školy.
Odbornú porotu fotosúťaže tvoria:
Juraj Rizman - riaditeľ Greenpeace, fotograf, Roman Baranovič - Microsoft, Mário Varga - Infovek, Jonáš Verešpej - amatérsky nadšenec fotografie.

1. júna 2010 (Deň detí) vyberie a vyhlási výsledky odborná porota tých najúspešnejších, ktorým venujeme ceny - hudobné CD, DVD filmy a knižné publikácie. Výhercovia "školskej fotosúťaže" zároveň získavajú možnosť zúčastniť sa zdarma júnového výletu (fotovíkendu) foto-poznávacieho krúžku Prešov z d a r m a.

K trom víťazom výherných fotografií, ktorých odmeníme pribudnú aj ich spolužiaci, pretože triede / škole výhercu umožníme zverejniť všetky fotografie z tohtoročného školského výletu triedy / školy výhercu na webstránke fotokrúžku
www.mladyfotograf.sk.

Cieľom súťaže je tvorivá práca žiakov s fotoaparátom a IKT prostriedkami, zviditeľnenie školy a jej akcií a v neposlednom rade možnosť zasúťažiť si a vyhrať skvelé ceny...
Držíme Vám palce a "dobré svetlo"...)


_________________________________________________________________________________________


8.2.2010 | UČITEĽSKÉ NOVINY / ĽUBOŠ LUKÁČ
FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ - NAJÚSPEŠNEJŠÍ ROČNÍK

________________________________


Štvrtý ročník celoslovenskej internetovej fotosúťaže
Fotografia očami detí (FOD), ktorý sa koná pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča, úspešne pokračuje. Počas prvých troch mesiacov aktuálneho ročníka presiahol počet súťažných fotografií hranicu 1400, čo je veľký úspech. Ide o najväčší internetový fotoprojekt pre žiakov základných škôl a 8-ročných gymnázií na Slovensku. Štvrté kolo FOD sa začalo 1. februára a témou kola sú Zvieratká. Aj v tomto kole čaká súťažiacich sprievodná súťaž - Valentínska súťaž. Ak súťažiaci pošle svoje fotografie na webportál www.fod.sk do 13. februára, môže byť jedným spomedzi 14 víťazov na "Valentína" a vyhrať DVD film.

V škole i mimo nej

Fotosúťaž FOD je vhodná aktivita takna vyučovaní - pri využití informačno-komunikačných prostriedkov, ako aj v mimoškolskej činnosti, ktorá sleduje nielen záujem žiakov, ale predovšetkým dbá na zmysluplné využitie voľného času našich detí. V roku 2010 majú žiaci naďalej sa zapájať do tejto súťaže v ďalších súťažných kolách. Pripomeňme, že každý mesiac je vyhlásená téma na webstránke fotoprojektu www.fod.sk, kde je potrebné zasielať svoje fotografie. Výhercovia každého kola postupujú do celoslovenského finále, kde spomedzi nich určí odborná porota na čele s Jurajom Jakubiskom víťaza.

Fotoaparát aj mobil

Pre tie deti, ktoré nevlastnia digitálny fotoaparát, je každý mesiac pripravená druhá súťažná kategória - fotografia mobilným telefónom. Fotografie tejto kategórie vyhodnocuje odborná porota - redakcia časopisu BC mobil. Pre výhercov oboch kategórii sú každý mesiac pripravené hodnotné ceny, pre víťazov 4. ročníka FOD digitálny fotoaparát, resp. mobilný telefón (podľa druhu súťažnej kategórie).
Výhercovia jednotlivých kôl získavajú taktiež pozvánku na tzv. letný FOD camp, kde sa v príjemnej prázdninovej atmosfére a za účasti profesionálnych fotografov môžu venovať svojej záľube. V závere fotosúťaže vyhodnocujeme najlepších fotografov z celého Slovenska, školu s najväčším počtom súťažiacich žiakov, "naj" fotografiu očami hlasujúcich a ďalšie kategórie.
Garantmi fotoprojektu FOD sú Základná škola na Šmeralovej ulici v Prešove a Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

_________________________________________________________________________________________


2.2.2010 | www.pis.sk / www.zivotpo.sk / ĽUBOŠ LUKÁČ
FOTOSÚŤAŹ "FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ" ÚSPEŠNÁ AKO NIKDY PREDTÝM...

______________________________________

4. ročník celoslovenskej internetovej fotoúťaže Fotografia očami detí (FOD), ktorý sa koná pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča úspešne pokračuje.

Počas prvých troch mesiacov aktuálneho ročníka presiahol počet súťažných fotografií hranicu 1400 fotografií, čo je nepochybne veľký úspech. Od začiatku realizácie tohto fotoprojektu postupne vzrástol záujem o danú fotosúťaž a dnes môžeme povedať, že sa jedná o najväčší internetový fotoprojekt pre žiakov základných škôl a 8-ročných gymnázií na Slovensku.

Tak ako každý rok aj v tomto ročníku čakajú na súťažiacich rôzne sprievodné súťaže. Od začiatku tohto ročníka sa súťažiaci mohli zapojiť do vianočnej a novoročnej súťaže.

4. kolo fotoprojektu FOD sa začalo už 1. februára 2010 a témou kola sú ZVIERATKÁ. Aj v tomto kole čaká súťažiacich sprievodná súťaž - VALENTÍNSKA SÚŤAŽ. Ak súťažiaci pošle svoje fotografie do 13. februára na webportál www.fod.sk, môže byť jedným spomedzi 14tich víťazov - "na Valentína" a vyhrať DVD film.

Fotosúťaž FOD je vhodná aktivita ako na vyučovaní pri využití informačno-komunikačných prostriedkov, tak aj ako mimoškolská činnosť, ktorá sleduje nielen záujem žiakov, ale predovšetkým dbá na zmysluplné využitie voľného času našich detí.

V novom roku 2010 majú žiaci možnosť zapájať sa naďalej do tejto súťaže v ďalších súťažných kolách. Pripomeňme, že každý mesiac je vyhlásená téma fotografovania na webstránke fotoprojektu www.fod.sk, kde je potrebné zasielať svoje fotografie. Výhercovia každého kola postupujú do celoslovenského finále, kde spomedzi nich učrí odborná porota na čele s Jurajom Jakubiskom víťaza FOD.

Pre tie deti, ktoré digitálny fotoaparát nevlastnia je pripravená každý mesiac druhá súťažná kategória - fotografia mobilným telefónom. Fotografie tejto kategórie vyhodnocuje odborná porota - redakcia časopisu BC MOBIL.

Pre výhercov oboch kategórií sú každý mesiac pripravené hodnotné ceny. Pre víťazov 4. ročníka FOD digitálny fotoaparát resp. mobilný telefón (podľa druhu súťažnej kategórie).

Výhercovia jednotlivých kôl získavajú taktiež pozvánku na tzv. letný FOD camp, kde sa v príjemnej prázdninovej atmosfére a za účasti profesionálnych fotografov môžu venovať svojej záľube.

V závere fotosúťaže vyhodnocujeme najlepších fotografov z celého Slovenska, školu s najviac súťažiacimi žiakmi, naj fotografiu očami hlasujúcich a mnohé ďalšie kategórie víťazov.

Garantom fotoprojektu FOD je základná škola na Šmeralovej ulici v Prešove a centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

Vďaka skvelej spolupráci s partnermi FOD (mestá: Banská Štiavnica, Brezno, Martin, Sabinov, Stropkov, Trnava) sa fotosúťaž dostáva do pozornosti celého Slovenska.

_________________________________________________________________________________________


16.12.2009 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
FOTO-POZNÁVACÍ KRÚŽOK ŠESŤROČNÝ

______________________________________

V minulých dňoch sa uskutočnil posledný výlet foto-poznávacieho krúžku Prešov v tomto roku. V súčasnosti funguje na dvoch základných školách (Šmeralovej a Lesníckej) v Prešove a od začiatku jeho vzniku sa v ňom vystriedalo vyše 200 detí. Posledný výlet v tomto roku strávili jeho členovia na "fotovíkende" v obci Jarabina. V tomto prekrásnom skvoste Pieniského národného parku si žiaci vyskúšali fotografovanie zimnej krajinky a prekrásnej prírody. Jemne snehom pokryté prostredie bolo vhodným objektom fotografovania.
Počas výletu sme sa "zapozerali" na prezentačné DVD a zaspomínali na rôzne výlety a akcie, ktoré deti absolvovali od začiatku fungovania fotokrúžku. Navštívili nás aj prví členovia fotokrúžku, v súčasnosti už vysokoškoláci, či maturanti. Večer sme si rozdali vianočné darčeky, ktoré sme dostali od našich sponzorov a prežili tak v predstihu vianočnú atmosféru. Ako to býva pri správnej oslave, nechýbalo ani detské šampanské a množstvo sladkostí...
Foto-poznávací krúžok vznikol v roku 2004 na ZŠ Komenského ulici v Sabinove a neskôr sa presunul na spomínané prešovské školy. Počas svojho pôsobenia organizoval víkendové výlety (fotovíkendy), a celoslovenskú internetovú fotosúťaž pre žiakov ZŠ a 8-ročných gymnázií (v tomto 4. ročníku pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča). Fotosúťaž, ktorú fotokrúžok pripravuje, je najväčším slovenským internetovým fotoprojektom, ktorý sa organizuje v spolupráci s partnermi fotoprojektu - slovenskými mestami bez účasti mesta Prešov, v ktorom fotokrúžok pôsobí.

_________________________________________________________________________________________


5.11.2009 | PREŠOVSKÝ KORZÁR / VERONIKA ČORŇÁKOVÁ
PREDSEDOM POROTY NA FOTOSÚŤAŽI BUDE JURAJ JAKUBISKO

______________________________________

Štvrtý ročník fotografickej súťaže Fotografia očami detí sa začal včera. Je určená žiakom základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov. Vyhodnotenie bude v júli 2010.

PREŠOV. Zakladateľom tejto súťaže je učiteľ Ľuboš Lukáč, ktorý pôsobí na Základnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove. Vedie fotografický krúžok, v ktorom sa vystriedalo od jeho vzniku už viac ako dvesto členov. Do prvého ročníka tejto celoslovenskej súťaže sa prihlásilo 255 detí. Do tretieho už vyše 5 000.

Fotografie hodnotí odborná porota. Jej predsedom je tento rok Juraj Jakubisko. Hudobnú porotu tvorí skupina Smola a Hrušky. "Cieľom súťaže je ponúknuť mladým ľuďom aktívne využitie voľného času a rozvíjanie talentu. V neposlednom rade je cieľom vychovávať žiakov k samostatnej tvorivej činnosti a podporovať ich záujem o sebavzdelávanie," uviedol Lukáč.

Súťaž sa skladá z ôsmich tematických kôl a má aj niekoľko sprievodných akcií. "Tohto roku je pre dvadsať detí pripravený aj zimný kemp na Drienici. V pláne je aj silvestrovská súťaž a mnoho ďalších podujatí," povedal zakladateľ súťaže. Garantom projektu je Základná škola na Šmeralovej ulici v Prešove a Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. Víťazné fotografie budú vystavené počas leta v Bizarre music cafe na Sídlisku III v Prešove.

_________________________________________________________________________________________


4.11.2009 | ZIVOTPO / TASR
MLADÍ FOTOGRAFI MOŽU SÚŤAŽIŤ V RÁMCI PROJEKTU FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ

______________________________________

Celoslovenský internetový projekt Fotografia očami detí (FOD), do ktorého sa zapojili školy zo šiestich slovenských miest, dnes odštartoval svoj štvrtý ročník.

Mladí fotografi zo základných škôl a osemročných gymnázií budú v priebehu ôsmich mesiacov súťažiť o najlepšie snímky, ktoré v závere projektu získajú hodnotné ceny.
"Fotografická súťaž je rozvrhnutá do jednotlivých tém, ktoré každý mesiac vyhodnocuje odborná porota, " povedal pre TASR autor projektu Ľuboš Lukáč. Zároveň uviedol, že jedným z hlavných cieľov projektu je poskytnúť mladým fotografom priestor na to, aby si medzi sebou zasúťažili a po vzájomnej komunikácii s odborníkmi mohli naďalej rozvíjať svoje fotografické zručnosti. Práce študentov bude hodnotiť odborná porota, ktorej predsedníctvo prijal režisér Juraj Jakubisko. Jej ďalšími členmi budú Miroslav Arva, Roman Rigell a Peter Žákovič. Fotografie bude posudzovať aj hudobná porota zložená z členov hudobnej skupiny Smola a Hrušky. Ďalšou bude porota sponzorov a poslednou porota fotosúťaže, ktorá bude mať na starosti fotografie zachytené mobilným telefónom.
Do súťaže sa môže zapojiť žiak, ktorý sa zaregistruje na internetovej stránke projektu. Zaregistrovať sa môže každý, avšak súťažiť o hodnotné ceny môže iba žiak do 15. roka veku. Hlavné témy súťaže nesú názov Príroda okolo nás, Spomienka na rok 2009, Čaro farieb, Zvieratká, Rodina a priatelia, Moje Slovensko, Portrét a poslednou je Voľná téma.
Celoslovenský projekt, ktorého garantom sú Základná škola na Šmeralovej ulici v Prešove a Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, vyvrcholí v júli budúceho roka ocenením najlepších. Pre všetkých víťazov jednotlivých kôl je aj v tomto ročníku pripravený FOD camp, kde si budú môcť mladí fotografi vymeniť svoje poznatky a skúsenosti.

_________________________________________________________________________________________


27.10.2009 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
FOTO-POZNÁVACÍ KRÚŽOK ZO "ŠMERALKY" SA VYBRAL ZA SKÚSENOSŤAMI DO ŠTRASBURGU!
ZVEČNENÉ SPOMIENKY

______________________________________

V dňoch 19.-23. októbra 2009 sa konal poznávací zájazd - Štrasburg, ktorý organizoval europoslanec Vladimír Maňka. Vďaka celoslovenskému fotoprojektu FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ, ktorého garantom je Základná škola na Šmeralovej ulici v Prešove a organizuje ho foto-poznávací krúžok, sa ho zúčastnili aj žiaci tejto školy.
Do Štrasburgu sa žiaci vybrali "vyzbrojení" fotoaparátmi, veľkým očakávaním a pravdaže s radosťou. V prvý deň sme sa, hneď po ubytovaní v hoteli, vybrali na spoznávanie mesta Štrasburg a plavbu loďou, kde sme sa oboznámili s históriou mesta. Po ťažkej a náročnej ceste autobusom, poznávaní jedinečného skvostu akým Štrasburg bezpochyby je, sme unavení veče zaspali.
Na druhý deň nás čakala "tradičná" cesta autobusom a električkou do centra mesta ku katedrále Notre Dame, ktorá je postavená z červeného pieskovca. Okrem spomínanej katedrály sa nám zapáčili domy v širokom centre, z ktorých poniektoré majú drevené vonkajšie fasády. Spestrením tohto dňa bola návšteva či skôr spoločné "potulovanie" sa s redaktorom TV Markíza Patrikom Hermanom, ktorého účasť na tomto zájazde bola pre deti spestrením. Patrik sa s deťmi okamžite dal "do reči" a tie si hneď naši nového kamaráta. Neodolali sme ani "pouličným maliarom" a nechali sa zvečniť kresbou, presnejšie karikatúrou. Poobede nadišiel dlho očakávaný okamih - návšteva európskeho parlamentu. Po vstupnej nezpečnostnej kontrole sme vstúpili do centra diania a zažili, aké to je prechádzať sa po budove, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie európske inštitúcie. Počas prehliadky budovy sme absolvovali prednášku o fungovaní európskeho parlamentu, besedu s europoslancom (pozývateľom) Vladimírom Maňkom, spoločné fotenie, ako aj pobyt na tribúne európskeho parlamentu počas samotného rokovania poslancov.
Na tretí deň sme sa podľa plánu vybrali na návštevu EURÓPSKEHO SÚDNEHO DVORA. S nemým úžasom sme si vypočuli prednášku o fungovaní tejto inštitúcie a potom už nasledovalo fotografovanie sa v jednotlivých miestnostiach a v súdnych sieňach, ktoré zvečnilo aše spomienky a nekonečnú radosť z možnosti byť na tomto mieste.
Počas nákupov v obchodoch, či malých stánkoch si žici precvičili aj anglický jazyk, ktorý tu síce nepatri medzi veľmi používané, ale predsa len dorozumievacie prostriedky. V reštauráciách sme ochutnali tradičné aj netradičné jedlá, ktoré nám veľmi chutili.
Na záver je potrebné podotknúť, že sme sa ako jediná základná škola zo Slovenska zúčastnili tohto zájazdu. Aj keď sme boli najmladší, spoznali sme veľa dobrých ľudí, našli sme si kamarátov medzi stredoškolákmi, vysokoškolákmi aj dospelými, ktorí sa stali našimi kamarátmi a pomohli nám prekonávať jazykovú bariéru.
Sme radi, že sme sa ako žiaci základnej školy prostredníctvom nášho foto-poznávacieho (www.mladyfotograf.sk) mohli zúčastniť zájazdu v Štrasburgu vďaka pánu europoslancovi Vladimírovi Maňkovi. ktorý nám takto vyjadril podporu pri našej práci a odhodlaní zmysluplne využívať voľný čas.
Ďakujeme.

Žiaci ZŠ Šmeralova 25, Prešov a Mgr. Ľuboš Lukáč

_________________________________________________________________________________________


22.9.2009 | PREŠOVSKÝ VEČERNÍK / ĽUBOŠ LUKÁČ
VYDARENÁ EXKURZIA DO BARDEJOVA
MINÚTY POZNÁVANIA

______________________________________

V minulých dňoch sa uskutočnila celodenná exkurzia do Bardejova pre žiakov I. stupňa (I.-IV. ročník) z tried pre všeobecne intelektovo nadané deti zo Základnej školy na Šmeralovej 25 v Prešove. Pod vedením svojich triednych učiteliek a vychovávateliek sme najprv navštívili historické centrum nádherného skvostu východného Slovenska. V historickej budove goticko-renesančnej radnice si žiaci prezreli expozíciu, ktorá prezentovala stredoveké dejiny Bardejova a jeho historický, spoločenský a kultúrny život.
V poradí druhú sme navštívili prirodovednú expozíciu, kde si žiaci mohli prezrieť vystavené živočíchy a rastliny v zjednodušene znázornenom prírodnom prostredí. Vyše 1700 exponátov našej prírody upútalo žiakov natoľko, že by neváhali stráviť v tejto expozícii ďalšie minúty či hodiny navyše...
Chutná desiata dodala každému z nás mnoho energie na ďalšie spoznávanie centra mesta a tak sme sa rozhodli vybrať napokon aj do Bardejovských Kúpeľov. Cesta bola pomerne krátka a žiaci sa už tešili na nákup bardejovských oblátok. Po krátkej prestávke, ktorú sme vyčlenili na nákupy, vybrali sme sa do Múzea ľudovej architektúry (skanzenu), ktorý sa nachádza v centre kúpeľov. V tejto expozícii Šarišského múzea upútal zrak detských očí snáď všetko, na čo sa upriamil. Staré slohy stavieb, zariadenia a pracovné nástroje z karpatskej oblasti... bolo sa veru na čo pozerať...
Žiaci si odniesli nielen mnoho zážitkov, ale predovšetkým poznatkov, ktoré môžu využiť na vyučovacích hodinách vlastivedy, prírodovedy, obohatenia, a samozrejme, v prospech svojho celoživotného vzdelávania.
Na záver je potrebné poďakovať sa nielen žiakom, ale predovšetkým kolegyniam (učiteľkám a vychovávateľkám), že neváhajú kedykoľvek zúčastniť sa akcií, ktoré pomáhajú našim žiakom napredovať.



C:\webskola\FOTOALBUMY 2009 2010\BARDEJOV 14.9.09\DSC04115.JPG
Error File Open Error

_________________________________________________________________________________________


Naspäť na obsah | Späť na hlavné menu